Un any a Igualtat

Resum del primer any del mandat municipal 2019-2023 a l'àrea d'Igualtat, Atenció a les Dones i Atenció als col·lectius LGBTI a l’Ajuntament de Calafell, 15-06-2019 al 15-06-2020

Avui 15 de juny de 2020 és el primer aniversari del ple de constitució de l’Ajuntament de Calafell pel mandat municipal 2019-2023. Aquí volem oferir un resum de la nostra activitat a l’àrea d’Igualtat, durant aquest primer any de feina.

Les tres branques principals de la nostra activitat municipal són les polítiques d’igualtat, el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD), i el Servei d’Atenció Integral (SAI) al col·lectiu LGBTI. Treballem per la transversalitat, la visibilitat i la rellevància de les polítiques d'igualtat a Calafell, per l'acceptació i normalització de la diversitat sexual, afectiva i familiar, per la igualtat real entre dones i homes, i per l'erradicació de les violències masclistes.

Recordem que al pressupost municipal pel 2020 hem gairebé doblat l'assignació a la nostra àrea, aconseguint partides de nova creació a igualtat, atenció a la dona, i els col·lectius LGBTI, i incrementant la resta de partides. Esperem anar augmentant els recursos econòmics per la nostra àrea, any a any, per tal de ser encara més efectives.

 1. Polítiques d’igualtat: La nostra activitat aquí compren treballar en un conjunt de mesures, protocols i projectes amb els objectius d'aplicar la perspectiva de gènere a les polítiques públiques; analitzar i visibilitzar les causes de la diferència entre homes i dones; estudiar les seves conseqüències; i treballar per construir una nova realitat, més igualitària, feminista i justa. La nostra eina principal en aquesta àrea és el Pla Local d'igualtat, en la nova versió del qual estem treballant durant el 2020.
 2. Servei d’informació i atenció a la dona (SIAD): Des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Calafelli informem, orientem i assessorem les dones en tots els aspectes relacionats amb la seva vida, als àmbits laboral, social, personal, econòmic o familiar. El SIAD es coordina amb els serveis d’atenció especialitzada (jurídica, psicològica, sanitària, policial, acolliment, governamental) i dinamitza i impulsa la coordinació amb els agents comunitaris. Al SIAD atenem a totes les dones, especialment les que pateixen situacions de violència masclista (física, psicològica, econòmica, sexual), amb especial atenció als seus fills i filles.
 3. Servei Atenció Integral LGBTI: El SAI (servei d’atenció Integral a les diversitats sexuals i de gèneres) presta atenció integral a les persones LGBTI de Calafell, i dóna resposta a situacions de discriminació, i a les necessitats d’acompanyament, suport o informació en relació amb la diversitat sexual i de gènere. També ofereix suport psicològic i assessorament jurídic sobre qüestions legals per situacions de vulnerabilitat dels drets, i treballa en l'atenció i prevenció en casos d’assetjament escolar LGTBI-fòbic, i en activitats de sensibilització social i suport al moviment LGTBI del territori.

Dia a dia, treballem amb tràmits i processos, derivació i seguiment, definició i disseny de l'estratègia i planificació, anàlisi del finançament i del pressupost; recollim indicadors i marcadors de les tres àrees, per anàlisis i millores; participem en congressos i seminaris especialitzats; i celebrem reunions de col·laboració i compartició d'informació amb altres departaments, entitats, i organismes governamentals.

Algunes de les actuacions durant aquest any de feina

 • Adhesió al protocol de seguretat contra les violències masclistes en entorns d'oci de l'Ajuntament de Calafell, l’agost de 2019.
 • Creació i implementació del projecte de Punts Liles, al Carnaval 2020, la primera vegada que s'instal·la aquest servei al nostre municipi.
 • Adhesió de Calafell a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució.
 • Secció específica a la web de l'Ajuntament de Calafell per polítiques d’igualtat, atenció a la dona i LGBTI, amb informació, protocols, documentació, etc.
 • Reunions amb altres ajuntaments i ens locals, per aportar l'experiència de Calafell en el funcionament del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), perquè som referent comarcal en polítiques d'igualtat.
 • Campanyes de comunicació i informació per la prevenció de la violència masclista, per l’empoderament de les dones del municipi, o per a visibilització del col·lectiu LGBTI.
 • Reunions de coordinació i compartició d’informació amb les entitats feministes de Calafell.
 • Treballant en el protocol per a l'abordatge de les violències sexuals a l'entorn d'oci nocturn de Calafell, juntament amb la regidoria de Joventut, per adequar els espais per la prevenció de les violències sexuals; erradicar actituds masclistes i LGTB-fòbiques; i incorporar la perspectiva de gènere als espais d'oci i festes populars.
 • Celebració d'activitats reivindicatives pels dies commemoratius, com el 23 setembre, dia internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, nenes i nens; 20 novembre, dia de la memòria trans; 25 de novembre, dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones; 8 de març, dia internacional de les dones; 31 març, dia de la visibilitat trans; 26 d'abril, dia de la visibilitat lèsbica; 17 de maig, dia internacional contra les LGTBI-fòbies; o el 28 juny, dia de l'orgull LGBTI.
 • Accions específiques de sensibilització i formació comunitària que hem organitzat aquest any, entre d’altres:
  • El taller Dona Teatre, espai de trobada en femení que utilitza l’art per donar veu a les dones, mitjançant la creació col·lectiva d’una obra de teatre.
  • El cicle de Cinema d'igualtat: 8 projeccions de cinema de temàtica igualitària i feminista, per sensibilitzar la població de Calafell (en suspens pel Covid-19 de març a juny).
  • Lectura conjunta del manifest institucional pel 8M, dia internacional de les dones.
  • Acte commemoratiu i reivindicatiu amb les corals de Calafell al Port de Segur, amb motiu del 8M.
  • Visita guiada a la Ciutadella Ibèrica "La dona a l'antiguitat", amb motiu del 8M, des de la perspectiva de l’arqueologia de gènere.
  • Obra de teatre "Amors", a la biblioteca Ventura Gassol. L’obra planteja qüestions sobre l’amor al dia d’avui.
  • Acte “Mou-te contra la violència masclista" al Port de Segur; ballant cançons reivindicatives amb les entitats col·laboradores, pel 25N.
  • Lectura institucional del manifest del 25N i de la xarxa de ciutats contra la tracta, de la que forma part Calafell.
  • Formació sobre feminisme i diversitat afectiva-sexual a l’IES La Talaia de Segur de Calafell.
  • Taller de defensa personal femenina, acte entorn del 25N. Consells teòrics i pràctics per a l'autoprotecció i defensa personal.
  • Formació al Casal Jove d'estiu sobre feminisme i gènere.
  • Accions d'informació i sensibilització als col·lectius LGBTI als instituts de secundària.
  • Cicle "Diversity SAI", d'obres sobre temàtica LGBTI (activitat interrompuda per la pandèmia).
  • Manifestació nocturna "La Nit Serà Violeta". Manifestació silenciosa en protesta per les violències sexuals de l'estiu 2019.
  • Acte de suport institucional a la víctima del cas de la manada de Manresa.
  • Taller adreçat a famílies: violència masclista i sexualitat en adolescents, entorn el 25N.
  • Segona jornada “Dona i Empresa”, "Dona't el poder", acte entorn del 25N, per conèixer la realitat empresarial i treballar l'empoderament femení, amb Calafell Empresa.
  • Taula rodona: “Parlem sobre el maltractament cap a les dones?”, acte entorn del 25N amb l’associació Adona’t.
  • Projecció del documental "El proxeneta" i debat posterior. Amb la directora, escriptora i actriu Mabel Lozano, sobre la prostitució, “l'esclavitud del segle XXI”.

Resum de les dades d'atenció del SIAD en 2019

 • El 2019 s'ha notat un ascens en xifres de dones ateses, un 25% en relació amb el 2018. Cada any atenem també a alguns homes, normalment, fills o altres familiars de les senyores que atenem al servei.
 • "Atencions" són tota classe d'intervencions, presencial, telefònica i telemàtica, i també reunions, derivacions, o feina de documentació.
  • Persones ateses: 160
  • Dones ateses: 150
  • Atencions realitzades: 1196
  • Dones ateses pel servei d'assessorament psicològic: 44
  • Atencions realitzades pel servei d'assessorament psicològic: 153
  • Dones ateses pel servei d'assessorament jurídic: 38
  • Atencions realitzades pel servei d'assessorament jurídic: 42
  • Dones usuàries en situació de violència masclista: 106

Escrivim això en plena fase 2 cap a la “nova normalitat”, per la pandèmia Covid-19, i volem expressar el nostre record pels difunts i persones malaltes, i el nostre agraïment al personal sanitari i de serveis essencials, que han estat al peu del canyó, en primera línia del risc, treballant perquè totes i tots gaudim de cures, d'aliments, de neteja, de seguretat i tots els altres serveis necessaris para la vida i la salut.

La situació de confinament està accentuant desigualtats ja existents, a causa de la convivència forçada, la precarietat laboral o l'estrès i la incertesa sobre el futur. Les trucades al servei 900 900 120 de la Generalitat contra la violència masclista s'han incrementat un 88% en confinament, amb 47 trucades diàries de mitjana, amb dades de finals de maig. La desigualtat de les dones i col·lectius vulnerables s’aguditza durant les crisis, com aquesta pandèmia que patim.

Del 15 de juny de 2019 al 15 de juny del 2020 han estat dotze mesos plens d'esdeveniments, convulsos i difícils per la societat. Esperem que els nostres esforços durant aquest temps i en el futur contribueixin a crear un municipi encara més empàtic, tolerant i just, més feminista, i que ens apropin a una millor realitat per les dones i els col·lectius LGBTI de Calafell. Compteu amb nosaltres.