20/05/2022

Informació sobre l’accés a les platges del municipi i les limitacions vigents

La normativa busca fer compatibles els drets dels usuaris humans i els animals

L’Ajuntament recorda que l’accés a les platges del municipi té algunes limitacions segons l’època de l’any i per diverses causes. Els motius principals són la conservació de les banderes blaves i la protecció de les zones de fauna i flora. Com tota normativa, compta amb sancions per l’incompliment, d’entre 100 i 1.000 euros.

La temporada de bany

En concret, l’entrada de gossos a la platja està prohibida durant la temporada de any, de Setmana Santa (data variable cada any) fins a l’1 d’octubre. Es permet durant la resta de mesos, però sempre portant el gos lligat i recollint-ne les deposicions, i complint la resta de normativa de tinença d’animals.

Aquesta mesura, aprovada el 2017 per àmplia majoria en el ple celebrat el mes d’abril, es deu a la incompatibilitat entre la bandera blava i l’entrada de gossos a la platja durant la temporada de bany. Permetre l’accés durant aquests mesos de bany implica la pèrdua d’aquest distintiu de qualitat i reclam turístic.

Les zones de protecció de fauna i flora

S’han establert més recentment per tal de facilitar la regeneració dunar de les platges, un projecte que consolidarà i salvaguardarà la sorra i pal·liarà l’erosió. A més, des del 2020 ençà en aquestes zones en fase de naturalització hi ha tornat a niar, després de més de 30 anys, el corriol camanegre.

Aquests espais estan acordonats i no s’hi permet l’entrada ni a persones ni a gossos en cap moment de l’any. És més, els propietaris de gossos han de vetllar perquè aquests no hi accedeixin des del passeig.

Les alternatives

L’Ajuntament ha creat dos espais canins a Segur de Calafell, propers a les platges. Un és al carrer Tajo, amb 1.150 metres quadrats. Un altre, al carrer Loira, amb 3.000 metres. En ser espais tancats, els gossos hi poden córrer sense estar lligats, però és obligatori recollir-ne els excrements.

Si cal establir una restricció, cal que s’ofereixi una alternativa. I això és el que ha fet l’Ajuntament.

Els drets

Persones i animals tenen dret a ocupar i usar l’espai de la platja. Els drets s’han de fer compatibles si en algun moment entren en contradicció. Entre humans i animals, o entre animals.

La prohibició dels gossos a les platges en èpoques de cria no és cap guerra als gossos. Els gossos tenen drets com també en tenen les altres espècies i hi ha una llei que els protegeix a tots.

Qui estima un gos, ha de saber estimar els altres animals, ha de col·laborar a la pervivència de les altres espècies, sobretot les més amenaçades i vulnerables.

La informació

L’Ajuntament ha posat en marxa un servei d’informació a les platges. El personal del servei atén les consultes i dubtes dels usuaris. En la primera setmana d’aquest mes de maig, es va informar 206 persones. El motiu de les consultes han estat aquests:

Estat de les platges: 31,29%

Criança del corriol: 34,93%

Gossos: 28,98%

Espais canins i posidònia: 4,80%